Over Tessa

Mijn naam is Tessa Kardoes (1984). Mijn interesse in de menselijke psyche maakte dat ik psychologie ben gaan studeren. Tijdens mijn studie en werk ontdekte ik meditatie en de kracht van vertragen en dingen met aandacht doen en beleven. Als psycholoog was ik vooral analytisch en rationeel ingesteld. Toen ik in aanraking kwam met meditatie ontdekte ik een vorm van wijsheid die losstaat van inhoudelijke kennis en intellectueel vermogen. Door ‘uit het hoofd’ en meer in contact met de directe fysieke- en gevoelservaring te komen kun je vaak juist beter weten hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Ik denk dat het belangrijk is dat ratio en gevoel in balans zijn met elkaar. Sommige antwoorden vind je niet in je hoofd maar alleen in je hart. Het is goed om te weten wanneer je daar het beste naar kunt luisteren.

Het is niet altijd makkelijk, maar belangrijk om af en toe de tijd te nemen om stil te staan. Stil staan bij hoe het met je gaat, hoe je je voelt en wat je zelf belangrijk vindt. Ik denk dat we vaak mee worden gevoerd in de snelle stroom van  het leven en deze wereld en dat we dan vaak geen, of niet de juiste keuzes maken. We kunnen onszelf gemakkelijk kwijt raken zonder dat we dat echt door hebben. Het is erg waardevol als je je eigen pad kunt bewandelen en je daarbij prettig voelt. Je hoeft eigenlijk niet te zoeken naar het pad. Je bent er eigenlijk al. Je hoeft je er alleen voor open te stellen. 

Kwalificaties

  • Mindfulnesstrainer categorie 1 (hoogste categorie), Centrum voor Mindfulness (2018)

  • MSc Klinische psychologie, UvA, (2017)

  • MSc Sociale psychologie, specialisatie: Training and Development, UvA, (2010)

Ik beoefen meditatie uit verschillende boeddhistische stromingen. Zowel vipassana als de Tibetaanse traditie hebben veel wijsheid te bieden. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat we vrij kunnen zijn, kunnen leven vol overgave en met compassie voor anderen én onszelf. 

Mindfulness is simply being aware of what is happening right now without wishing it were different; enjoying the pleasant without holding on when it changes (which it will); being with the unpleasant without fearing it will always be this way (which it won’t).

James Baraz